1987 Üsküdar doğumlu olan ney sanatçısı, 10 yaşında babasının desteğiyle, Kültür Bakanlığı Klâsik Türk Müziği Topluluğu’nda Ney sanatçısı olan Ömer Erdoğdular’dan ders almaya başladı.
Yaklaşık 10 sene süren ney öğreniminden sonra, birçok usta müzisyenle birlikte toplu ney performanslarına iştirak etti.
Çeşitli yurt içi konserlerinden sonra, Dubai’de ilk yurt dışı konserine çıktı. Çeşitli sanat ve müzik merkezlerinde birebir ve toplu ney eğitmenliği yaptı.
Daha sonra, klâsik fasıl üstatlarından Şef Mahmut Özbay’ın yönettiği Kadıköy Fasl-ı Mûsikî Topluluğu’nun konserlerine 3 yıl boyunca neyzen olarak iştirak etmiş ve Türk makam müziği repertuarının seçkin örneklerinin tanıtılmasına emek vermiştir.
Portekiz’de, başta Lizbon ve Porto olmak üzere çeşitli Avrupa şehirlerinde, Avrupa Gönüllülük Hizmeti (European Voluntary Service) projesi vasıtasıyla, iki ay boyunca, çeşitli festivaller ve konserlerde, Türk kültürünün ve Türk müziğinin tanıtımı adına Türkiye’yi başarıyla temsil etti.
Danimarka’da Medeniyetler Arası Sema Topluluğu’nun Mevlevî yini mukabelelerine neyzenbaşı olarak iştirak etmiş ve aynı ekip bünyesinde, tarihî Kızlarağası Medresesi’nde iki sene boyunca düzenli olarak, Mevlevî yini mukabelelerinde, Türkiye’yi ve Türk mûsikîsini temsîlen çalışmıştır.
Ayrıca, İtalyan Kültür Merkezi’nde, dünyaca ünlü İtalyan yazar ve düşünür Umberto Eco’nun şeref konuğu olduğu bir ayin mukabelesinde, neyzenbaşı olarak programa iştirak etmiştir. Bunun yanı sıra, Mısırlı piyanist ve besteci Muhammed Kadri Soliman’ın yönettiği Dostluk Konseri program serisinde, Batı ve Türk müziği sentezi olan yeni bestelerin icrasında neyzen olarak çalışmıştır.
Takip eden yıllarda, Ümraniye T Tipi Cezaevinde hükümlülerin topluma kazandırılması adına, sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında, İstanbul ve Ankara’da düzenlenen semâ programlarına, neyzen olarak iştirak etmiştir.
Aynı kurum için, hükümlülere ney eğitimi vermiştir. Aynı zamanda, Cem Karaca Kültür Merkezi Sanat Yönetmeni şef Taşkın Savaş yönetiminde “Birlikte Yaşamak” konserlerine ney sanatçısı olarak iştirak etmiştir. 2013’ten bu yana, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. bünyesinde gerçekleştirilen, şef Hilmi Yıldız yönetimindeki Tasavvuf ve Tekke Müziği konserlerine ney sanatçısı olarak katılmıştır.
2015 yılında, Yıldız Teknik Üniversitesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Özkeçeci tarafından Türk Müziği’ne ve ney icrasına yeterliliği adına kişisel bir icazet almıştır. 2016 ve 2019 yılları arasında Fatih Belediyesinin desteklediği Her Okula Bir Orkestra projesi kapsamında 7 ayrı okulda ortaokul ve lise öğrencilerine ney eğitimi vermiştir.
Baştuğ, neyzenliği yanında, ney enstrümanının yapımı üzerine de yıllarca emek vermiştir. Bu alandaki titiz çalışmalarını, babasından bizzat aldığı uzun soluklu eğitimlere borçludur. Babasının, Niyazi Sayın’dan hususî olarak öğrendiği ney açma tekniğini esas alarak, bu üslûbu, açtığı neylerde titizlikle uygulamıştır. Ney icrasını ve imalâtını, Niyazi Sayın tekniğine ve tavrına bağlı kalarak, 2010 yılından bu yana Üsküdar’daki atölyesinde sürdürmektedir.
0 yorum