Merhaba, konusu Ney nota yerleri ve değerleri olan üçüncü dersimize hoş geldiniz. Bu dersimizde neyde notaları hem porte üzerinde hem de ney üzerinde göreceğiz. Ardından notaların değerlerini göreceğiz.

Öncelikle notaların yerleriyle başlayalım. İkinci dersimizde ses çıkarmıştık ve hatırlarsanız ilk tutuşumuzu çalışmıştık. Şimdi ise İlk tutuşumuz re notası. Sırasıyla re do si la sol notalarını gösterdim. Gördüğünüz üzere birinci kademe seslerin özelliği yumuşak üflememiz gereken, daha kontrollü ve yavaş üflememiz gereken seslerdir. Başka bir deyişle hafif üflenen seslerdir. Burada dikkat etmemiz gereken şey, re den sol e doğru inerken daha yumuşak ve kontrollü üflememiz gerektiğidir. Dolayısıyla Re biraz kuvvetli, do daha hafif, si daha hafif, hafif hafif şeklinde inmemiz gerekli.

Dikkat etmemiz gereken ikinci şey ise, deliklerin arasından hava kaçmamasını sağlamak olacaktır. Bunun için devamlı elinizi kontrol edin ve tam kapattığınızdan emin olun. Tam kapanmazsa ses hiç çıkmaz veya bozuk çıkar. Bunlar birinci kademe seslerimiz. Şimdi ikinci kademe seslerimize geçeceğiz. İkinci kademe sesler ise aynı notayı biraz daha şiddetli üflediğimizde çıkan seslerdir.

Sıradaki konumuz da nota değerleri.


Birlik nota

İçi boş, yuvarlak ve çubuğu yoktur ve bu notayla pek sık karşılaşmayız. Bu notamız 4 vuruştur. Yani 4 saniye boyunca bu notayı söylemeliyiz.

Birlik nota

İkilik nota

Birlik nota ile aynı görünüme sahiptir fakat çubuğu vardır. Bu çubuk yukarı veya aşağı doğru olabilir. İkisi de aynı şeydir ve ikilik nota dörtlük notanın yarısıdır. Yani iki vuruştur.


Dörtlük nota

Bu nota en çok karşılaştığımız notadır ve tam bir vuruştur. Görünüş itibariyle ikilik notaya benzer lakin içi dolu şeklindedir.

dörtlük nota

Sekizlik nota

Görünüş itibariyle dörtlük notaya benzer fakat kuyruğu vardır. Yarım vuruştur. Genellikle iki sekizlik notayı kuyrukları birleştirilmiş şekilde görürüz ve tek vuruşta ikisini birden okuruz.


Onaltılık nota

Çeyrek vuruştur. Genellikle dört adet On altılık notayı kuyrukları birleştirilmiş şekilde görürüz ve tek vuruşta dördünü birden okuruz.


Nokta işareti:

Notanın yanında nokta (.) görürsek bu durumda notayı kendisinin yarısı kadar uzatmalısınız. Mesela aşağıdaki gibi ikilik notanın önüne nokta gelirse , bu notayı iki vuruş yapıyorsak artık üç vuruş yapacağımız anlamına gelir.


Dörtlük es : Dörtlük nota kadar susmak. Yani bir bir vuruş susmalıyız

Sekizlik es : Sekizlik nota kadar susmak.

Bu dersimizde Ney nota yerleri ve temel nota değerlerini gördük. umarım faydalı olmuştur.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir